طراحی، ساخت و اجرای پروژه‌های برقی و تامین ملزومات برقی، روشنایی، اتوماسیون صنعتی

آشنایی با تابلو فرمان و کاربردهای آن

تابلو فرمان، جزء کاربردی ترین انواع تابلو برق ها است؛ چرا که برای راه اندازی موتورهای الکتریکی به آن ها نیاز است. اگر بخواهیم به بیانی ساده تر و البته دقیق تر به تعریف تابلو فرمان بپردازیم باید بگوییم که تابلو فرمان، وظیفه صدور دستور باز و بسته شدن درب آسانسور و همچنین فرمان ایست و حرکت آسانسور را بر عهده دارد.

 همین امر، گویای اهمیت و کاربرد بسیار زیاد انواع تابلو برق فرمان می باشد؛ چرا که امروزه با توجه به افزایش ساخت و ساز آپارتمان های چند طبقه در شهرهای کوچک و بزرگ، نیاز به آسانسور بیش از پیش احساس می شود.

انواع تابلو فرمان چیست؟

به طور کلی 2 نوع تابلو فرمان وجود دارد، شامل:

  • تابلو فرمان کشویی یا ماژولار (Drawer-type Switchgear)

تابلو برق فرمان از نوع کشویی مانند یک سیستم توزیع برق مستقل، عمل می کند. این نوع تابلو برق ها از مجموعه ای کشویی برقی، تشکیل شده اند. تابلو برق کشویی در صنایع مختلف کاربرد دارد، از جمله:

  • صنعت فلزسازی
  • صنعت پتروشیمی
  • نیروگاه ها

تابلو فرمان کشویی به منظور استفاده حداکثری از فضاهای مختص اجرای پروژه ها، کاربرد دارد و این خود مزیت بزرگی به حساب می آید؛ چرا که منجر به صرفه جویی در هزینه های مربوطه می شود.

مزیت دیگر این نوع از تابلو فرمان، امکان قرار گیری تعداد زیادی فیدر با مدارات کنترل حجیم در یک سلول می باشد.

تابلو برق کشویی، خود به 2 نوع مختلف تقسیم بندی می شود، شامل:

  • تابلو کنترل موتور (Motor Control Center)

تابلو کنترل موتور (Motor Control Center) یک سیستم کنترل الکتریکی است که برای مدیریت و کنترل موتورها در صنایع و ساختمان‌ ها استفاده می‌ شود. این تابلوها به عنوان یک پایه مرکزی برای اتصال و کنترل موتورهای مختلف عمل می‌ کنند.

بیشتر بخوانید» به منظور آشنایی با تابلو برق ساختمانی روی لینک داده شده کلیک کنید.

وظایف اصلی یک تابلو کنترل موتور عبارتند از:

  • راه‌اندازی و توقف موتورها

تابلو کنترل موتور قادر است به طور اتوماتیک موتورها را راه‌اندازی و متوقف کند. این مورد شامل راه ‌اندازی و قطع برق موتورها و کنترل سرعت آن ها است.

  • محافظت از موتورها

تابلو کنترل موتور دارای سیستم‌ های حفاظتی است که از موتورها در برابر مشکلاتی مانند جریان بیش از حد، ولتاژ ناصحیح، حرارت بالا و دیگر خطرات محافظت می ‌کند.

  • کنترل و مدیریت عملکرد موتور

تابلو کنترل موتور امکاناتی مانند تغییر سرعت موتور، تنظیم ولتاژ و جریان و کنترل جهت چرخش موتور را فراهم می‌ کند. با استفاده از تابلو کنترل موتور، مدیریت و کنترل موتورهای یک سیستم صنعتی یا تجاری تسهیل می ‌شود و بهبود کارایی و ایمنی عملیات مربوط به موتورها را ممکن می ‌سازد.

  • تابلو مرکز قدرت (Power Center)

تابلو مرکز قدرت (Power Center) یک سیستم توزیع برق است که در آن مدیریت و توزیع برق انجام می ‌شود. این تابلوها برای اتصال و کنترل تجهیزات الکتریکی و برق ساختمان‌ ها و صنایع استفاده می‌ شوند.

وظایف اصلی یک تابلو مرکز قدرت عبارتند از:

  • توزیع برق

تابلو مرکز قدرت، برق را از منبع اصلی (مانند شبکه عمومی یا مولد برق) دریافت کرده و برای تجهیزات مختلف در ساختمان یا صنعت با قدرت مورد نیاز توزیع می‌کند.

  • حفاظت و ایمنی

این تابلوها مجهز به مدارها و قطع کننده‌ های حفاظتی هستند که در صورت وقوع خطاهایی مانند جریان بیش از حد، کوتاهی و یا افزایش ولتاژ، مدار را از برق قطع می‌کنند تا از آسیب به تجهیزات و مصرف کننده‌ها جلوگیری شود.

  • کنترل بار و تجهیزات

تابلوهای مرکز قدرت، قابلیت کنترل بار و تجهیزات را دارند. به کمک سوئیچ‌ها، رله‌ها و کنتاکتورها می ‌توان مصرف برق تجهیزات را تنظیم و کنترل کرد.

  • تابلو برق فرمان ثابت

نوع دیگری از تابلو فرمان که تابلو برق ثابت نام دارد برای ولتاژهای متوسط مورد استفاده قرار می گیرد. به عبارتی دقیق تر تابلو برق فرمان ثابت، جهت توزیع برق منطقه ای، کاربرد دارد.

از جمله بارزترین ویژگی های این نوع از تابلو برق فرمان می توان به قرار گیری اجزای آن در داخل یک محفظه اشاره کرد.

تابلو برق ثابت نیز مانند تابلو برق های کشویی (ماژولار) انواع مختلفی دارد که در ادامه آن ها را معرفی خواهیم کرد:

  • تابلو برق فرمان ایستاده چند منظوره (Multi-Purpose)

این نوع از تابلو برق فرمان به این دلیل که به صورت عمودی در محل، نصب می شود، تحت عنوان تابلو برق ایستاده شناخته می شود. شایان ذکر است که این تابلو برق ها، قابلیت نصب منبع تغذیه و دیگر تجهیزات برقی را دارند.

  • تابلو برق دیواری (Wall Mounting)

کاربرد تابلو برق دیواری، کنترل مدارهای جانبی و روشنایی می باشد. این تابلو فرمان ها در سایز و اندازه های متنوعی، طراحی و تولید می شوند.

  • تابلو برق فرمان قفسه ای (Rack)

این نوع از تابلو فرمان بعه دلیل حالت قفسه مانندی که دارد به تابلو فرمان قفسه ای، معروف شده است.

پرشین تکنیک؛ ارائه دهنده انواع تابلو برق فرمان

گروه صنعتی پرشین تکنیک، نزدیک به 20 سال است که در زمینه تامین، طراحی، ساخت و اجرای پروژه های برقی فعالیت می کند. بنابراین با خیالی آسوده می توانید انواع تابلو برق فرمان استاندارد را از گروه صنعتی پرشین تکنیک، تهیه کنید.

لازم به ذکر است که اداره برق کل کشور به منظور بررسی کیفیت ساخت تابلو برق ها، یک سری استانداردهایی را در نظر گرفته است؛ بنابراین در صورت نیاز به خرید تابلو برق فرمان، حتما به این نکته توجه داشته باشید که تابلو فرمان مورد نظر، استانداردهای لازم را داشته باشد. بدین منظور می توانید روی کمک گروه صنعتی پرشین تکنیک، حساب کنید.

 همانطور که گفتیم پرشین تکنیک، سال ها تجربه فعالیت در زمینه تولید و طراحی تجهیزات برقی را دارد. بنابراین این مجموعه با سال ها تجربه طراحی و ساخت تابلوهای برق صنعتی و اتوماسیون صنعتی با تمامی استانداردهای جهانی لازم جهت تولید تابلو برق فرمان، آشنایی کامل داشته و تمامی آن ها را رعایت می کند.

فهرست مطالب

درخواست مشاوره

جهت دریافت مشاوره، فرم زیر را تکمیل نمائید

شما می‌توانید برای ارتباط سریع با ما، فرم را پر کنید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیریم