طراحی، ساخت و اجرای پروژه‌های برقی و تامین ملزومات برقی، روشنایی، اتوماسیون صنعتی

سنسور خازنی

سنسور خازنی
یکی از سنسورهای بدون تماس، برای تشخیص اجسام فلزی و غیرفلزی سنسور خازنی است. سنسورهای خازنی حساسیت بالایی دارند، کم حجم هستند و به سادگی نصب می‌شوند. از سنسورهای خازنی می‌توان به منظور کنترل سطح، کنترل مایعات داخل محفظه و یا شمارش اجسام استفاده کرد. در صنعت، تشخیص پر شدن بطری‌ها از مایع توسط سنسورهای خازنی انجام می‌شود. به این منظور، دو سنسور برای تشخیص حضور بطری و تشخیص مایع درون بطری‌هایی که روی نوار نقاله حرکت می‌کنند، در نظر گرفته می‌شود. پس از اینکه اولین سنسور حضور باتری را تشخیص می‌دهد، عمل پر شدن بطری انجام می‌شود. در این حالت دومین سنسور غیر فعال است. پس از اینکه بطری به اندازه مورد نظر پر شد، سنسور دوم پر شدن بطری را تشخیص داده و عملیات را متوقف می‌کند.

می‌بینید که، وجود چنین سنسورهایی در صنعت چقدر کاربردی است. در ادامه قصد داریم به بررسی بیشتر سنسورهای خازنی بپردازیم. در صورتی که می‌خواهید با سنسور خازنی و ویژگی‌های آن بیشتر آشنا شوید، بهتر است با ما همراه شوید.

سنسور خازنی چیست؟

سنسور یا حسگر برای تبدیل کمیت‌های فیزیکی به کمیت‌های الکتریکی در تابلو برق استفاده می‌شود. سنسورها به طور کلی به دو دسته سنسورهای تماسی و سنسورهای غیرتماسی تقسیم می‌شوند. سنسورهای تماسی برای انجام فعالیت حتماً باید تماسی با جسم برقرار کنند، در حالی که سنسورهای غیرتماسی یا مجاورتی برای انجام فعالیت و دریافت اطلاعات نیاز به تماس ندارند و تنها با نزدیک شدن به جسم می‌توانند وجود آن را حس کرده و اطلاعات مربوطه را ارسال کنند. سنسورهای خازنی از انواع سنسورهای غیرتماسی هستند که برای فلزات و غیرفلزات استفاده می‌شوند.

ساختار سنسورهای خازنی چگونه است؟

سنسورهای خازنی به طور کلی از چهار بخش تشکیل می‌شوند:

آمپلی فایر

آمپلی فایر کار تأمین جریان بار را در زلزله خازنی انجام می‌دهد.

اشمیت تریگر

اشمیت تریگر

اشمیت تریگر نیز از دیگر بخش‌های تشکیل‌دهنده ساختمان سنسورهای خازنی است که علامت نشان دهنده آن در ادامه آمده است.

اسیلاتور

قسمت‌های مهم اسیلاتور از دو قطعه فلزی تشکیل می‌شوند. در مورد وضعیت قرار گیری این دو قطعه فلزی در اسیلاتور باید گفت که وضعیت قرارگیری آن‌ها موجب ایجاد یک ظرفیت خازنی می‌شود.

دمدولاتور

در سنسورهای خازنی، دامنه اسیلاتور توسط دمدولاتور آشکار می‌شود. دمدولاتور مقدار دامنه اسیلاتور را با دامنه مرجع مقایسه می‌کند. زمانی که دامنه به دست آمده از دامنه مرجع بیشتر باشند، خروجی سنسور تحریک شده و آمپلی فایر جریان بار را تأمین می‌کند.

کاربرد سنسورهای خازنی چیست؟

سنسورهای خازنی در موارد مختلفی از جمله صنعت کاربرد دارند. برای مثال از آن‌ها در تابلو بانک خازنی نیز استفاده می‌شود. از سنسورهای خازنی به منظور کنترل سطح مخازنی که از مواد پودری، مایع و یا دانه دانه پر می‌شوند، استفاده می‌شود. این سنسورها به منظور کنترل وضعیت برنامه ماشین‌آلاتی که برای شمارنده‌ها و یافتن مواد فلزی و غیرفلزی کاربرد دارند، استفاده می‌شوند. سنسورهای خازنی در صنعت تنها برای موارد کنترلی استفاده نمی‌شوند، بلکه برای شمارش تعداد اجسام یا تشخیص پارگی نوار نقاله نیز کاربرد دارند. همچنین از آن‌ها برای کنترل پر کردن مایعات نیز استفاده می‌شود. سنسور خازنی همچنین در صنعت کاغذ و چاپ، صنایع غذایی و بسته بندی، صنعت خودرو، پردازش پلاستیک و چوب، مواد شیمیایی و تکنولوژی فرایند و داروسازی کاربرد دارد. پرشین تکنیک از سال ۱۳۸۴ به منظور رفع نیازهای فنی واحدهای صنعتی مختلف و نیز طراحی و اجرای پروژه‌های برق شروع به کار کرده است. این شرکت با ۱۳ سال سابقه فعالیت موفق در زمینه تولید کلیه قطعات برقی، انجام خدمات فنی مهندسی شرکت‌های صنعتی، آماده ارائه خدمات به شما عزیزان است.

انواع سنسورهای خازنی کدامند؟

سنسور خازنی دو سیمه AC

این سنسورها در دو نوع Open Normally و Normally Close تولید می‌شوند. در واقع سنسورهای خازنی دو سیمه تنها دو حالت دارند، همیشه یا باز هستند یا بسته هستند. دلیل استفاده از دو سیم در آن‌ها نیز همین است.

سنسور خازنی سه سیمه DC

سنسور خازنی سه سیمه نیز در دو نوع NPN و PNP ساخته می‌شود. سنسورهای سه سیمه سه حالت دارند، یا باز هستند یا بسته هستند و یا در یک حد وسط قرار دارند. سنسورهای سه سیمه در فشارسنج‌ها استفاده می‌شوند و نشان می‌دهند که فشار کم است یا زیاد، با حالت سوم نیز فشار به حالت تعادل می‌رسد.

سنسور خازنی چهار سیمه DC

این مدل سنسور خازنی در دو نوع NPN و PNP وجود دارد و در دو صورت Open Normally و Normally Close طراحی و ساخته می‌شود. عملکرد سنسور چهار خازنی چهار سیمه همانند کلیدهای مرکب است. به این صورت که در زمان بسته شدن یک کنتاکت آن، فرمان باز شدن کنتاکت دیگر داده می‌شود.

نکات مهم در زمان خرید سنسور خازنی چیست؟

نکات مهم در زمان خرید سنسور خازنی چیست؟

  • در زمان انتخاب سنسور بهتر است به باز و بسته بودن خروجی سنسور توجه کنید.
  • شرایط محیطی که سنسور خازنی قرار است در آن مورد استفاده قرار بگیرد، حائز اهمیت است. بسته به مکانیزم تولید و ابعاد پروژه، سنسورهای خازنی مختلفی می‌توانند در پروژه مورد استفاده قرار بگیرند و در فاصله‌های متفاوتی از جسم قرار بگیرند.
  • بهتر است در انتخاب سنسور خازنی بدون نقطه تغذیه سنسور و شکل آن توجه کنید.
  • دیگر نکته مهمی که در انتخاب سنسور خازنی اهمیت دارد، آنالوگ بودن یا دیجیتالی بودن خروجی آن است.
  • قبل از اقدام به خرید سنسور خازنی ابتدا باید اطلاعات مرتبط با جسم یا ماده‌ای که قرار است سنسور وجود آن را تشخیص دهد، بررسی شود و ثابت الکتریکی آن به دست آید؛ زیرا فاصله تشخیص سنسورهای خازنی به ثابت دی الکتریک جسم مورد نظر بستگی دارد. بنابراین باید سنسوری را تهیه کنید که متناسب با ثابت الکتریکی جسم مورد نظر است.

سنسور خازنی کنترل سطح چیست؟

سنسورهای خازنی جهت کنترل سرعت برای تشخیص و شناسایی وجود مواد در مخازن فلزی استفاده می‌شوند. این سنسورها قادر به تشخیص سطح مواد پودری، دانه دانه و مایعات در مخازن فلزی هستند. سنسورهای خازنی کنترل سطح به دو نوع پروپ روکش‌دار و پروپ بدون روکش تقسیم می‌شوند که سنسورهای خازنی کنترل سطح با پروپ روکش‌دار برای مواد هادی جریان الکتریسیته مانند آب استفاده می‌شوند و سنسورهای خازنی کنترل سطح با پروپ بدون روکش برای موادی با مقاومت الکتریکی بالا مانند گچ استفاده می‌شوند. حساسیت سنسورهای کنترل سطح توسط پتانسیومتر مدار قابل تنظیم و تغییر است.

نکته پایانی

سنسورهای خازنی از انواع سنسورهای غیر تماسی هستند، یعنی قادرند بدون اینکه با اجسام در تماس باشند آن‌ها را تشخیص دهند. سنسورهای خازنی برای کنترل سطح مخازن، کنترل وضعیت برنامه ماشین‌آلات و پیدا کردن مواد فلزی و غیرفلزی استفاده می‌شوند. همچنین در دیواره‌های غیرشفاف و نارسانا به عنوان سنسور نفوذی کاربرد دارند. فاصله نصب آن‌ها بر اساس هدف و ویژگی‌هایشان قابل تغییر است.

فهرست مطالب

مطالب مرتبط

دیدگاه‌تان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما می‌توانید برای ارتباط سریع با ما، فرم را پر کنید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیریم