طراحی، ساخت و اجرای پروژه‌های برقی و تامین ملزومات برقی، روشنایی، اتوماسیون صنعتی

تابلو برق آسانسور و اجزای آن

تابلو برق آسانسور و اجزای آن
موتورخانه آسانسور از دو بخش اصلی تابلو برق آسانسور و تابلو فرمان تشکیل می‌شود. معمولاً ناظر برق ساختمان و برق کار دسترسی به تابلو فرمان ندارند اما تابلو برق آسانسور این گونه نیست. امروزه اکثر تابلو برق‌های آسانسور به درستی و مطابق با قوانین و مقررات ملی ساختمان طراحی و ساخته نمی‌شوند، از این رو بررسی تابلو برق توسط ناظرین برق ساختمان همواره انجام می‌گیرد تا در صورت بروز مشکل، سریعاً به آن رسیدگی شود. شاید بپرسید مگر تابلو برق آسانسور چقدر پر اهمیت است که باید توسط ناظرین مربوطه بررسی شود؟

تابلو برق آسانسور شامل تجهیزات و قطعات گوناگونی است که هر یک هدف خاصی را دنبال می‌کند. شاید مهم‌ترین بخش تابلو برق آسانسور میکروکنترلر باشد. حتماً از نام میکروکنترلر به وظیفه آن پی برده‌اید! میکروکنترلر وظیفه کنترل آسانسور را بر عهده دارد. به طور کلی وظیفه تمامی تابلو برق‌ها حفاظت از مدارها و کنترل آن‌ها است. البته ممکن است بسته به کاربرد و نوع تابلو، هر یک دارای اجزای مختلفی باشند که به عملکرد آن کمک کند. در ادامه قصد داریم به بررسی تابلو برق آسانسور و اجزای تشکیل دهنده آن بپردازیم.

تابلو برق آسانسور چیست؟

تابلو برق سه فاز آسانسور دو وظیفه اصلی بر عهده دارد که عبارت‌اند از: انتقال برق و تأمین قدرت آسانسور. از دیگر کارهای مهمی که تابلو برق آسانسور انجام می‌دهد، تأمین نیروی برق مورد نیاز برای روشنایی آسانسور است. تابلو برق سه فاز آسانسور، سه فیوز دارد که برای انتقال جریان تک فاز و سه فاز استفاده می‌شوند. همچنین لامپ سیگنال و کلید گردان در آن نصب می‌شوند. کلیدهای مینیاتوری برای روشنایی قسمت‌های مختلف آسانسور در داخل تابلو برق سه فاز تعبیه می‌شوند.

قطعات موجود در تابلو برق آسانسور

قطعات موجود در تابلو برق آسانسور

فیوز سه فاز و فیوز تک فاز

به منظور حفاظت از تجهیزات الکتریکی مانند سیم‌ها، کابل‌ها، دستگاه‌های اندازه‌گیری و ترانسفورماتورها در مقابل اتصال کوتاه و یا اضافه بار، از فیوز استفاده می‌شود. در واقع فیوز وظیفه تأمین ایمنی در در صورت بروز اتصال کوتاه بین فاز و نول را برعهده دارد. به بیان دیگر فیوز، وسیله حفاظتی در برابر مسیر جریان فازهای مختلف یک مدار الکتریکی است.

لامپ سیگنال

لامپ سیگنال یکی از بخش‌های کاربردی در تابلو برق آسانسور است. این چراغ‌ها در تمامی انواع تابلو برق قائم، تابلو برق مخابرات، تابلو برق ماینر و تابلو برق صنعتی و … وجود دارند. از جمله کاربردهای مهم لامپ سیگنال می‌توان به نمایش ارورها یا خطاها در تابلو برق و نمایش تریپ، نمایش وجود یا عدم وجود جریان برق در تابلو، روشن و خاموش بودن کلید خاص مورد نظر وضعیت دستگاه، وارد شدن خازن به مدار و روشن بودن موتوری خاص و بسیاری از موارد دیگر اشاره کرد. در تابلو برق‌های آسانسور معمولاً سه عدد لامپ سیگنال وجود دارد که رنگ‌های هر یک متفاوت است و هر کدام از آن‌ها به طور مستقیم به یک فاز متصل شده‌اند. زمانی که هر کدام از این فازها قطع شود، اپراتور سریعاً موضوع را شناسایی می‌کند.

در واقع می‌توان گفت در مدارهای مختلف از چند چراغ سیگنال استفاده می‌شود. به عنوان مثال مدارهای قدرت را در نظر بگیرید، در این مدارها از سه چراغ سیگنال به منظور نمایش وجود سه فاز استفاده می‌شود یا در مدارهای فرمان به منظور خطای جریان و خطای ولتاژ و زمان گیری و تغییر سطح مایعات و نمایش حالت‌های آماده به کار و بسیاری از موارد دیگر از این چراغ‌ها استفاده می‌شود.

اگر بخواهیم کاربرد لامپ سیگنال را در یک جمله خلاصه کنیم می‌توان گفت، این چراغ‌ها در هر سیستم برقی به منظور اطلاع‌رسانی از خاموش و روشن بودن سیستم کاربرد دارد. لامپ‌های سیگنال، رنگ‌های متفاوتی ممکن است داشته باشند که روشن شدن هر چراغ بیانگر وضعیتی خواهد بود. از مهم‌ترین عوامل مؤثر برای انتخاب یک چراغ سیگنال می‌توان ولتاژ، رنگ، ابعاد، لوازم جانبی مورد نیاز و شرایط محیطی را نام برد. همانطور که گفته شد رنگ چراغ‌های سیگنال اهمیت زیادی دارد. ممکن است برای شما سؤال پیش آید که مفهوم هر رنگ لامپ سیگنال چیست؟ برای پاسخ به سؤال خود می‌توانید به راهنمای زیر مراجعه کنید.

  • رنگ سفید: زمانی که تغذیه مدار فرمان فعال می‌شود، چراغ سفید روشن می‌شود.
  • رنگ زرد: زمانی که کلیدی در حالت خطا قرار می‌گیرد، لامپی که به رنگ زرد است روشن می‌شود. در واقع رنگ زرد نشان دهنده توجه یا احتیاط و هشدار است.
  • رنگ سبز: زمانی که یک کلید در حالت باز یا روشن قرار می‌گیرد، لامپ رنگ سبز روشن می‌شود. در واقع رنگ سبز نشان دهنده حالت استارت و آماده به کار است.
  • رنگ قرمز: رنگ قرمز بر خلاف رنگ سبز زمانی که کلیدی در حالت بسته یا خاموش قرار می‌گیرد، روشن می‌شود. در واقع رنگ قرمز به معنای خطر و وضعیت غیرعادی است.
  • رنگ آبی: به منظور اعمالی که رنگ‌های زرد و قرمز و سبز و سفید نمی‌توانند بیانگر آن‌ها باشند، از رنگ آبی استفاده می‌شود.

پایه ارت

پایه ارت برای حفاظت افراد و تجهیزات برقی در برابر اضافه ولتاژهایی که در بدنه دستگاه‌ها وجود دارد و موجب صدمه دیدن دستگاه و آسیب رسیدن به جان افراد می‌شود، استفاده می‌گردد. گاهی ولتاژهای زیاد و خطرناکی که در اثر برخورد صاعقه یا بسیاری از عوامل دیگر به وجود می‌آیند، ممکن است خطر آفرین شوند. به همین منظور لازم است از سیستم ارت استفاده شود. همچنین اگر توجه کنید بسیاری از ما در منزل و یا محیط کاری خود از سیستم‌های دیجیتالی و حساسی استفاده می‌کنیم که ممکن است در زمان بروز صاعقه و یا اضافه ولتاژها به هر دلیل دیگری آسیب ببینند یا امکان بازنگری در طراحی، نصب و نگهداری سیستم‌های دیجیتالی وجود نداشته نباشد. از این رو استفاده از سیستم ارت لازم و ضروری تلقی می‌شود.

از جمله اهداف به کارگیری سیستم ارت می‌توان حفاظت و ایمنی جان انسان، حفاظت و ایمنی وسایل و تجهیزات الکتریکی، جلوگیری از ولتاژ تماسی، جلوگیری از ولتاژهای ناخواسته و صاعقه، فراهم آوردن شرایط ایده‌آل جهت کار، جلوگیری از ولتاژ تماسی و اطمینان از قابلیت کار الکتریکی را نام برد. زمین عمقی و زمین سطحی دور روش برای اجرای ارت یا زمین حفاظتی هستند. روش زمین عمقی، یک روش معمول است که در آن از چاه برای اجرای ارت استفاده می‌شود. زمین سطحی در محل‌هایی که امکان حفاری عمیق وجود ندارد، استفاده می‌شود. زمانی که پستی و بلندی محوطه سایت کم است یا فاصله بین دکل و سایت زیاد است، از روش زمین هسته‌ای بهره گرفته می‌شود. در واقع اگر بخواهیم این دو روش را با یکدیگر مقایسه کنیم، روش زمین سطحی نسبت به روش زمین عمقی در الویت است.

کانال و سیم

کابلی که از تابلو مشاعات تا تابلو برق آسانسور کشیده می‌شود، باید حداقل سطح مقطع، ۵×۶ داشته باشد. کابلی که برای روشنایی چاله آسانسور و کابل تغذیه آسانسور استفاده می‌شود، می‌توان از چاه آسانسور عبور داد اما در هر صورت بهتر است کابل تغذیه آسانسور از رایزرها عبور داده شود. استفاده از یک مسیر آسانسور به عنوان کانال بالارو، برای هر مدار جز مدارهای مجاز آسانسور لازم است. بهتر است به سطح مقطع سیم و کابل و همچنین اتصالات سیسم و کابل توجه شود که با تجهیزات حفاظتی متناسب باشند. در سیم‌کشی داخل تابلو برق آسانسور باید سیم‌هایی با سایز ۶ میلی‌متر مربع استفاده شوند.

پریز تک فاز

از دیگر بخش‌های مهم تابلو برق آسانسور می‌توان پریز تک فاز را نام برد. پرشین تکنیک، با تجربه و دانش غنی که در زمینه تولید انواع تابلو برق و پروژه‌های برق ساختمانی دارد، انواع تابلو برق آسانسور و ساختمانی را طراحی و تولید کرده و با بالاترین کیفیت در اختیار مشتریان گرامی قرار می‌دهد.

قیمت تابلو برق آسانسور

قیمت تابلو برق آسانسور

تابلو برق آسانسور یکی از انواع تابلو برق ساختمانی بوده و از یک بدنه فلزی تشکیل شده است که قطعات الکتریکی مختلفی درون آن تعبیه شده‌اند. عوامل مختلفی ممکن است بر قیمت تابلو برق آسانسور تأثیر بگذارد که نوع تابلو برق آسانسور از جمله آن‌ها است. تابلو برق‌های آسانسور از لحاظ جنس ابعاد و نوع عملکرد به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند که هر یک ممکن است قیمت‌های مختلفی داشته باشند. از طرفی اجزای الکتریکی مختلفی که در یک تابلو برق استفاده می‌شوند، بر قیمت نهایی آن تأثیر می‌گذارند. در مورد قیمت تابلو برق آسانسور، طراحی و شرکت تولیدکننده آن نیز حائز اهمیت است. طبیعتاً شرکت‌های به نام و برندهای مطرح برای محصولات خود قیمت‌های بالاتری پیشنهاد می‌کنند.

تفاوت تابلو برق آسانسور با تابلو فرمان

 همانطور که گفته شد موتورخانه آسانسور از دو تابلو تشکیل می‌شود. تابلو فرمان آسانسور، کار کنترل آسانسور را انجام می‌دهد. منظور از کنترل آسانسور، کنترل سرعت موتور آسانسور و کنترل باز و بسته شدن درب آسانسور و ترمزهای آن است. در حالی که تابلو برق آسانسور از طریق کنتاکتورهای فرمان و میکروکنترلری که در آن وجود دارد، وظیفه کنترل آسانسور را بر عهده دارد. قطعاتی که در تابلو برق آسانسور استفاده می‌شوند، از لحاظ کیفیت اهمیت بالایی دارند؛ زیرا اگر کیفیت نامناسبی داشته باشند مشکلاتی مانند آلودگی صوتی در زمان حرکت کابین آسانسور ایجاد می‌شود

نکته پایانی

تابلو برق‌ها در صنعت و ساختمان کاربرد فراوانی دارند. وظیفه اصلی تابلو برق، حفاظت از مدارها و کنترل آن‌ها است. تابلو برق‌ها با حفاظت از تجهیزات برقی و بخش‌های مختلف سیستم برقی ساختمان، نقش مهمی را در جلوگیری از آتش‌سوزی و برق‌گرفتگی در ساختمان ایفا می‌کنند. تابلو برق آسانسور از فیوز سه فاز، فیوز تک فاز، پریز تک فاز، لامپ سیگنال، پایه ارت و کانال و سیم تشکیل شده است که در این مطلب سعی شد به آن پرداخته شود.

فهرست مطالب

مطالب مرتبط

دیدگاه‌تان را بنویسید

1 دیدگاه

  1. سلام
    چراغ‌های آسانسور هنگام حرکت سوسو می‌زنند. مشکل از چراغ‌هاست یا برق آسانسور؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما می‌توانید برای ارتباط سریع با ما، فرم را پر کنید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیریم