طراحی، ساخت و اجرای پروژه‌های برقی و تامین ملزومات برقی، روشنایی، اتوماسیون صنعتی

آشنایی با تابلو برق روشنایی محله و اجزاء آن

تابلو برق روشنایی محله

تابلو برق روشنایی محله فضایی است که برای ساماندهی انشعابات در محیط استفاده می‌شود. برای حفظ ایمنی محیط و عدم دسترسی به اجزای سیستم‌های برقی تابلوها به‌صورت جعبه‌ای طراح شده و معمولا در دو جنس فلزی و غیرفلزی ساخته می‌شوند. محفظه استقرار کلید، محفظه فشار ضعیف، شینه و محفظه سایر اجزای تابلو مهم‌ترین بخش‌های تابلوهای برق هستند. هر یک از محفظه‌های موجود در تابلو برق با استفاده از صفحه‌ای فلزی از یکدیگر جدا شده‌اند. در نتیجه، اگر حادثه‌ای در هر قسمت رخ دهد به سایر قسمت‌ها آسیبی وارد نمی‌شود. در ادامه به معرفی کامل تابلوهای برق می‌پردازیم.

تابلوهای برق ابزاری مناسب برای ساماندهی جریان الکتریکی

انواع تابلوهای برق

قبل از خرید تابلو برق باید با انواع مختلف آن آشنا شوید. دسته‌بندی‌های مختلفی برای تابلوهای برق وجود دارد. در حالت کلی و بر اساس ساختار، ولتاژ، محل نصب، کاربرد و نحوه قرارگیری می‌توان این تابلوها را به چندین دسته اصلی تقسیم کرد:

تابلو برق محله

تقسیم‌بندی تابلو برق روشنایی محله بر اساس ساختار

  • تابلو برق ثابت (Metal Enclosed): این تابلو برای توزیع برق منطقه‌ای با ولتاژ متوسط استفاده می‌شود و تمام اجزای آن ثابت هستند.
  • تابلو برق کشویی (Withdrawable): در این تابلو قسمت‌هایی مانند کلیدها، ترانس ولتاژ و جریان روی یک صفحه نصب می‌شوند. در صورت نیاز می‌توان این قسمت ها را از سایر اجزای تابلو برق جدا کرد. تعویض و تعمیر قسمت‌های مختلف این تابلوها ساده‌تر است. این تابلوها در نیروگاه‌های برق و مناطقی که دارای پست‌های فشار قوی هستند کاربرد بیشتری دارد.

میزان ولتاژ، کاربرد و محل نصب عوامل اصلی تقسیم‌بندی تابلوهای برق

تقسیم‌بندی بر اساس ولتاز

  • تابلو ولتاژ پایین (Low Voltage): این نوع تابلو برق روشنایی محله سطح ولتاژ کمتر از 1000 ولت را کنترل می‌کنند. کلیدهای قطع و وصل، کلیدهای کنترل جریان، ولت‌متر، نشانگر و ابزار تنظیم‌کننده اجزای اصلی این تابلوها هستند..
  • تابلو ولتاژ متوسط (Main Voltage): اجزای اصلی تشکیل‌دهنده تابلوهای فشار متوسط که شامل کلید، کنتاکتور، ترانسفورماتور، ولت‌متر و غیره است. طراحی اجزا بر اساس ولتاژ حداکثر این تابلو (36000 ولت) انجام شده است. این تابلوها نیز در دو نوع ثابت و کشویی تولید می‌شوند.

تقسیم‌بندی تابلو برق روشنایی محله بر اساس روش نصب

  • تابلوهای برق ایستاده (self standing): تابلوهای ایستاده روی سطح زمین و به‌طور مستقل و بدون اتکا به جسم دیگر نصب می‌شوند. تابلوی ایستاده دارای دسترسی از جلو، تابلوی دارای دسترسی از پشت و تابلو ایستاده چند خانه مدل‌های مختلف تابلو برق های ایستاده هستند.
  • تابلوهای برق دیواری (wall mounted): این تابلوها قابلیت نصب بر روی دیوار و یا درون دیوار دارند. ویژگی و موقعیت نصب سبب شده که این نوع تابلو برق تنها از قسمت جلو قابل دسترسی باشد. تابلو برق‌های دیواری در دو مدل توکار و روکار طراحی می‌شوند. فضای کمتری اشغال کرده و از نظر ظاهری زیباتر هستند. استفاده از این تابلوها برای مجتمع‌های مسکونی بهترین گزینه است.

اجزای تابلو برق روشنایی محلی

برای برق‌رسانی به واحدهای مسکونی، صنعتی و تجاری نیازمند استفاده از تابلوهای برق هستیم. این تجهیزات توزیع برق را به‌صورت کاملا منظم سازماندهی می‌کنند. تمام تجهیزاتی که در کنار هم و درون جعبه قرار گرفته‌اند تابلوی برق نامیده می‌شوند. اجزای این جعبه ها به سه بخش پوشش، بدنه و اجزای داخلی تقسیم می‌شود. در ساخت بدنه تابلو برق روشنایی محله معمولا آهن، پلاستیک و مواد کامپوزیتی بکار می‌رود که بر قیمت تابلو برق تاثیرگذارند. اجزای داخلی تابلوهای برق عبارتند از:

سیم، کابل، مقره، شینه، کنتاکتور و غیره درون محفظه داخلی تابلوی برق قرار می‌گیرند.

  • کنتاکتور
  • اجزای ارتباطی مانند کابل، سیم و شینه برای برقراری ارتباط بین وسایل جانبی
  • کلیدهای قطع و وصل و کلید کنترل جریان
  • آمپرمتر، ولت‌متر، تایمر و رله بی متال (اجزای اندازه گیری)
  • شینه
  • لامپ سیگنال
  • مقره برای جلوگیری از ورود جریان اضافی به مدار
  • ترمینال
  • خازن

کاربرد تابلو برق روشنایی

تابلوهای برق درحقیقت وظیفه نگهداری از مدارهای موجود در تابلو، انتقال دستورها و کنترل آنها و مدیریت توزیع برق در دستگاه ها و تجهیزات مختلف را بر عهده دارند. به‌علاوه، کلیدهای اتوماتیک قطع یا وصل جریان برق، رله‌های کنترلی و کلیدهایی مغناطیسی برای محافظت از سلامتی و جان انسان‌ها در این تابلو وجود دارد. تابلو مجهز به نمایشگر هایی خاصی است که وظیفه اصلی آنها محافظت از مدارهای اصلی در برابر آتش‌سوزی، اضافه بار، اتصالات برقی و سایر موارد است.

روشنایی محله

استفاده از تابلوهای برق نقش مهمی در تامین روشنایی محیط‌های مختلف دارند. این تابلو در ایجاد ارتباط منظم، هماهنگ و جامع بین وسایل برقی نیز موثر هستند. تابلوهای برق روشنایی نیز مانند سایر تابلوها برق برای استفاده در خانه‌ها، کارگاه‌ها، کارخانه‌ها، ساختمان‌های مسکونی و تجاری، پالایشگاه‌ها، ایستگاه‌های توزیع برق و موارد مشابه مناسب هستند.

مزایا و معایب تابلو برق روشنایی محلی

تابلو برق های روشنایی معمولا در پروژه‌های ساختمانی، نیروگاه‌ها، پالایشگاه‌ها، کارخانه و صنایع استفاده می‌شوند. هزینه نگهداری و تعمیر آنها در مقایسه با سایر تابلوها پایین است. مهم‌ترین مزایای استفاده از این تابلو برق روشنایی محله فضایی عبارت است از:

  • عدم ورود آسیب یا شوک‌های برقی به افراد
  • محافظت از تمام اجزای درون تابلو در برابر باران، برف، باد، آلاینده‌های محیطی، گرد‌و‌خاک و غیره
  • توزیع عادلانه و برابر توان بین مصرف‌کننده‌ها
  • توزیع برق عالی و تغذیه مطلوب مصرف‌کنندگان
  • امکان اصلاح توان و عدم نشت جریان الکتریکی
  • امکان کنترل دستی و خودکار تابلو برق روشنایی
  • قطع و وصل برق با استفاده از کلیدهای سلکتوری و بدون استفاده از کنتاکتور

معایب اصلی استفاده از تابلوهای برق روشنایی عبارت است از:

  • بالا بودن وزن برخی از تابلوها
  • هزینه نصب بالای برخی تابلوهای برق روشنایی

تابلوهای برق در خانه‌ها، کارخانه‌ها، نیروگاه‌های برق، پالایشگاه‌ها و موارد مشابه کاربرد دارند

خرید تابلو برق صنعتی

تابلو برق‌های صنعتی در انواع مختلفی از جمله روکار، توکار، سلولی، پیانویی، ریتال و استیل تولید می‌شوند. تابلوهای فشار ضعیف صنعتی نیز به انواع تابلوی فرمان موتوری، تابلوی توزیع صنعتی، تابلوی مارشالینگ (مسئول برقراری ارتباط به تابلوها و سیستم کنترل مرکزی)، بانک خازنی و تابلو کنترل صنعتی تولید می‌شوند. به دلیل اینکه هر یک از این تابلوها کاربردهای مختلفی دارند قیمت آنها نیز با یکدیگر متفاوت است.

عواملی مختلفی بر قیمت خرید تابلو برق صنعتی در تهران تاثیر دارند. نوع ماده‌ای که برای ساخت کابین یا بدنه تابلو به کار رفته، یکی از مهم‌ترین عوامل در تعیین قیمت تابلوها است. همان‌طور که گفتیم در ساخت بدنه تابلوهای برق از مواد پلاستیکی و آهن استفاده می‌شود. شفاف یا ساده بودن پلاستیک‌ها و استفاده از آهن یا استیل در قیمت نهایی محصول موثر است. به‌علاوه، محصولات توکار و روکار نیز از نظر قیمت با هم متفاوت هستند. نوع برند، میزان ولتاژ و کیفیت تابلو نیز سایر عوامل موثر در قیمت این محصول هستند.

سخن پایانی

تابلو برق روشنایی محله برای ساماندهی انشعابات ضروری است. این محصول بر اساس محل نصب، میزان ولتاژ و نوع کاربرد به دسته‌های مختلف تقسیم می‌شود. در این مقاله به معرفی کامل آن پرداختیم و بر عوامل اصلی تعیین‌کننده قیمت نهایی آن متمرکز شدیم. برای اینکه بتوانید تابلوی برق مناسبی برای ساختمان، کارگاه یا کارخانه خود انتخاب کنید اطلاعات فوق بسیار موثر و راهگشا است.

فهرست مطالب

مطالب مرتبط

دیدگاه‌تان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما می‌توانید برای ارتباط سریع با ما، فرم را پر کنید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیریم